Poreskoj upravi trideset banaka dostavilo izveštaje

Bez autora
Jul 04 2012

Poreska uprava Srbije juče, drugog dana od kako joj banke dostavljaju podatke o uplatama poreza i doprinosa, nije mogla da saopšti koji su poslodavci to učinili, a koji ne. Razlog zbog kog se na ovu informaciju, koja bi trebalo da pokaže kakvi su prvi efekti naplate, čeka toliko dugo je višesatna obrada podataka kojih je na stotine.Izveštaje o uplatama poreza i doprinosa Poreskoj upravi dostavilo je juče 30 banaka i prema prvim preliminarnim podacima više stotina preduzeća je dalo plate svojim zaposlenima.

Poreskoj upravi trideset banaka dostavilo izveštajePoreska uprava Srbije juče, drugog dana od kako joj banke dostavljaju podatke o uplatama poreza i doprinosa, nije mogla da saopšti koji su poslodavci to učinili, a koji ne.

Razlog zbog kog se na ovu informaciju, koja bi trebalo da pokaže kakvi su prvi efekti naplate, čeka toliko dugo je višesatna obrada podataka kojih je na stotine, potvrdili su juče u Poreskoj upravi.

Izveštaje o uplatama poreza i doprinosa Poreskoj upravi dostavilo je juče 30 banaka i prema prvim preliminarnim podacima više stotina preduzeća je dalo plate svojim zaposlenima.

Efekti novog sistema kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade, u koji su uključene banke, biće vidljivi za mesec dana, objasnio je juče pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

Uprava će svakog dana imati uvid u to koji poslodavci ne izmiruju svoje poreske obaveze i moći će u kratkom roku da ih opomene i krene u postupak naplate, rekao je Vidojević.

On je objasnio da je obaveza banaka da svakog radnog dana šalju podatke Udruženju banaka Srbije, a da Udruženje objedinjene podatke dostavlja Poreskoj upravi, naglašavajući da banke nisu dobile dodatni posao, niti poslodavci treba da plaćaju nove naknade za bankarske usluge.

Prema podacima Poreske uprave od 350.000 poreskih obveznika poreze i doprinose ne plaća njih oko 60.000. Procene su, kako je naveo Vidojević, da će u prvoj fazi primene novog sistema naplata doprinosa biti veća za oko 15 odsto, što je oko 45 milijardi dinara godišnje.

Novi sistem će obezbediti da se na osnovu dnevnih podataka šalje opomena poreskim obveznicima da uplate dažbine, a u slučaju da to ne učine započeće prinudna naplata koja će trajati od 15 do 30 dana, zaključio je on.

Puna primena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim je predviđeno da banke preuzmu kontrolu uplata doprinosa i poreza na zarade, počinje 1. januara naredne godine, a poslodavci će imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinose, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.

Boban Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da je ovakva odluka mač s dve oštrice, jer s jedne strane pokušava da se uvede red među poslodavce koji do sada nisu plaćali poreze i doprinose državi, ali se s druge dovodi u pitanje redovnost isplata zarada čak i onim zaposlenima koji su imali sreću da plate primaju na vreme.

– Ima onih poslodavaca koji mogu, a neće da izdvajaju toliku masu para da sve plate u jednom danu, ali i onih koji to nisu u mogućnosti,  jer im država ne obezbeđuje ambijent niti im pomaže da rade i zarade i tako obezbede dovoljno prihoda da plate i radnicima i državi, objašnjava Atanacković.

Zato Unija traži da se smanje nameti na zarade, a kada privreda zaživi punom parom lako je vratiti poreze i doprinose na sadašnji nivo. Atanacković očekuje da će ove mera dovesti i do zatvaranja firmi, ali i do povećanja sive ekonomije, jer će se sve manje para uplaćivati preko računa, a sve više davati na ruke radnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik